helpline 01494 601 400
17 February 2016

Epilepsy care home walls based on ancient tablet

An epilepsy care home in northeast France has been designed with soft indents on the concrete walls to reference the markings of an ancient tablet believed to be the first mention of epilepsy in written history, dating back to approximately 600 BC.

Paris-based architecture office Atelier Martel worked with American artist Mayanna von Ledebur on the Dommartin-lès-Toul care home, which contains long- and short-term accommodation facilities for up to 88 people with epilepsy.

The dots cover all four of the concrete facades, as well as the exterior walls framing four courtyards within the building.

"The rough concrete offers new sensorial experiences, becoming sensual, tactile, round and soft," explained Atelier Martel.

"Focusing both on touch and the perception, the almost lunar concave expressions become, depending on the light, something of a trompe l'oeil," added the team.

The facility is set in a rural landscape, with business parks to one side and rolling countryside on the other.

There are 3,200 square metres of floor space in total, including both a residential care home and a disability resource centre, and four rectangular courtyards divide the square building up into an irregular grid.

The architects felt this layout would make it easy for doctors and staff to move quickly between rooms, but might also foster more conversations between residents.

The single-storey arrangement helps to minimise the risk of accidents.

"Fluidity and the presence of natural light in all the corridors set a subtle dialectic between protection and opening," said the architects.

"The indoor and outdoor spaces, based on a cloister's model, are protected while directly relating to the landscape and the surrounding nature."

Deep-set windows emphasise the thickness of the walls. They feature wooden frames and shutters that offer a warm contrast with the stark concrete.

Inside, floors are covered with soft materials to prevent injuries, and a large wool tapestry featuring an assortment of colours brightens up the corridors.

Photography is by Mayanna von Ledebur and Andre Cepeda.

Project credits:

Architects : Atelier Martel
Artist: Mayanna von Ledebur
Engineer: Egis Batiments
Project manager: Atelier Martel
Client: OHS de Lorraine